5 augusti 2013
Tänkte bjuda på två recept; Helstekt gös med franska örter och timjan och Extremt chokladig chokladtårta. Tårtan bjöd jag på när jag fyllde år.
Heltstekt gös med franska örter och timjan
- Gös
- Citron
- Färsk timjan
- Fiskkrydda
- Franska örter
- Salt
1. Sätt ugnen på 125 grader celcius.
2. Fjälla, klipp bort fenor och rensa fisken men behåll skinnet på. Jag behöll huvudet och stjärtfenan på under tillagningen. Ska man inte äta fisken direkt är det bra att salta den innan man lägger i kylen.
3. Lägg folie i en ugnssäker form och lägg olja i botten. Jag använde olivolja.
4. Snitta gösen.
5. Fyll gösen med citronskivor och färsk timjan.
6. Häll lite olja och lite citronsaft över gösen och strö sedan salt, fiskkrydda och franska örter över.
7. Vänd på fisken och upprepa steg 6.
8. Lägg citronskivor på gösen och vik över folien.
9. Stek i 125 grader (celcius) i ugn i cirka 45 minuter.
Servera med ett par kvistar färsk timjan på. Till hade jag färskpotatis. Förslag är att servera med remoulade eller en klick cremé fraische.
Extremt chokladig chokladtårta
Tårtbotten:
- 4 1/4 dl vetemjöl
- 4 3/4 dl socker
- 1 1/4 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk bikarbonat
- 2 ägg
- 2 1/2 dl espresso (jag använde vanligt kaffe)
- 2 1/2 dl filmjölk
- 1 1/4 dl rapsolja
- 1 tsk vaniljpulver (jag använde ca 3 tsk vaniljsocker)
1. Sätt ugnen på 175 grader celcius.
2. Smörj och bröa en form. Jag använde en 24 cm rund form.
3. Sikta ned vetemjöl, kakao, bakpulver och bkarbonat i en stor skål.
4.Tillsätt resten av ingridienserna och rör ihop tills smeten är slät.
5. Grädda i cirka 40 minuter (använd en sticka för att kolla) och låt den svalna innan du tar ut den ur formen.
6. Låt bottnen stå i kylen några timmar, eller frysen cirka 30 min, innan du delar den. Jag gjorde tre delar.
Chokladfudgefrosting:
- 300 g rumstempererat smör
- 3 dl florsocker
- 1 dl kakao
- 200 g mörk choklad
- 1 dl grädde
- 1 tsk vaniljpulver (jag använde ca 3 tsk vaniljsocker)
- Hallon eller andra bär (frysta går bra)
1. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret ljust och krämigt och tillsätt kakao och florsocker eftersom.
3. Blanda i den smälta chokladen.
4. Blanda grädde och vaniljpulver och blanda sedan ner det i smörblandningen.
5. Rör tills frostningen är slät och glansig.
6. Bred ut frostingen på en av bottnarna i ett jämt lager och lägg på hallon.
7. Lägg på nästa botten och upprepa steg 6.
8. Lägg på tredje bottnen och bred ut ett lager frosting runt hela tårtan och dekorera tårtan med hallon och/eller annan valfri dekoration.
9. Ställ in tårtan i kylen i minst 30 minuter.
Serveras födelaktigen med en klick grädde.