Malla

Direktlänk till inlägg 23 september 2013

Heltstekt gös & Extremt chokladig chokladtårta

Av Malin - 23 september 2013 16:39

5 augusti 2013


Tänkte bjuda på två recept; Helstekt gös med franska örter och timjan och Extremt chokladig chokladtårta. Tårtan bjöd jag på när jag fyllde år.
 
Heltstekt gös med franska örter och timjan
 

  • Gös
  • Citron
  • Färsk timjan
  • Fiskkrydda
  • Franska örter
  • Salt
1. Sätt ugnen på 125 grader celcius.
2. Fjälla, klipp bort fenor och rensa fisken men behåll skinnet på. Jag behöll huvudet och stjärtfenan på under tillagningen. Ska man inte äta fisken direkt är det bra att salta den innan man lägger i kylen.
3. Lägg folie i en ugnssäker form och lägg olja i botten. Jag använde olivolja.
4. Snitta gösen.
5. Fyll gösen med citronskivor och färsk timjan.
6. Häll lite olja och lite citronsaft över gösen och strö sedan salt, fiskkrydda och franska örter över.
7. Vänd på fisken och upprepa steg 6.
8. Lägg citronskivor på gösen och vik över folien.
9. Stek i 125 grader (celcius) i ugn i cirka 45 minuter.
 
Servera med ett par kvistar färsk timjan på. Till hade jag färskpotatis. Förslag är att servera med remoulade eller en klick cremé fraische.
 
 
 
 
 
Extremt chokladig chokladtårta
 
Tårtbotten:
  • 4 1/4 dl vetemjöl
  • 4 3/4 dl socker
  • 1 1/4 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl espresso (jag använde vanligt kaffe)
  • 2 1/2 dl filmjölk
  • 1 1/4 dl rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver (jag använde ca 3 tsk vaniljsocker)
1. Sätt ugnen på 175 grader celcius.
2. Smörj och bröa en form. Jag använde en 24 cm rund form.
3. Sikta ned vetemjöl, kakao, bakpulver och bkarbonat i en stor skål.
4.Tillsätt resten av ingridienserna och rör ihop tills smeten är slät.
5. Grädda i cirka 40 minuter (använd en sticka för att kolla) och låt den svalna innan du tar ut den ur formen.
6. Låt bottnen stå i kylen några timmar, eller frysen cirka 30 min, innan du delar den. Jag gjorde tre delar.
 
Chokladfudgefrosting:
  • 300 g rumstempererat smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpulver (jag använde ca 3 tsk vaniljsocker)
  • Hallon eller andra bär (frysta går bra)
1. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret ljust och krämigt och tillsätt kakao och florsocker eftersom.
3. Blanda i den smälta chokladen.
4. Blanda grädde och vaniljpulver och blanda sedan ner det i smörblandningen.
5. Rör tills frostningen är slät och glansig.
 
6. Bred ut frostingen på en av bottnarna i ett jämt lager och lägg på hallon.
7. Lägg på nästa botten och upprepa steg 6.
8. Lägg på tredje bottnen och bred ut ett lager frosting runt hela tårtan och dekorera tårtan med hallon och/eller annan valfri dekoration. 
9. Ställ in tårtan i kylen i minst 30 minuter.
 
Serveras födelaktigen med en klick grädde.
 
 
 
//Malla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin - 2 januari 2016 22:55

https://flipagram.com/f/i6xL2bNfab Om det funkar är det en bild-sammanfattning av 2015! ...

Av Malin - 7 juli 2015 15:20


Nu har vi varit hemma några dagar, kom hem i torsdags. Att ta ett hotell på flygplatsen sista natten var absolut värt! Dock gick inte hemresan riktigt lika smooth som resten av resan. Först rådde en del förvirring kring vilken gate som gällde. Flyget...

Av Malin - 1 juli 2015 18:04

        Idag gick vi upp tidigt och åt frukost med Gabba innan hon cyklade till jobbet. Väldigt kul att vi hann ses! Efter det gick vi ner till centrum i Maidenhead och satt på Costa ett tag. Poängen var att dra ut på tiden och därmed slippa ...

Av Malin - 30 juni 2015 23:51

Idag checkade vi ut från hotellet i Blackfriars. Vi tog oss en sväng till Embankment där jag hade researchat fram att mina favoritoliver, "Oloves" skulle finnas att köpa. Köpte på mig ett lager eftersom det inte säljs i Sverige!   Sen åkte vi til...

Av Malin - 30 juni 2015 00:07

        Idag åkte vi till Greenwich och spanade in The Royal Observatory och stod på nollmeridianen. Häftigt! Ganska otroligt hur människan skapat tid. Sen gick vi till en pub och åt en god brittisk lunch.   Sen  åkte vi in till County Ha...

Presentation


Malin, 26 år. Norsk-svensk hybrid. Sambo med Eric. Uppvuxen i Åmål. F.d. tävlingsgymnast. Engelsklärare på gymnasiet. Utbildad multijournalist.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Senaste inläggen

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<<
September 2013 >>>

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards